ANNAS ROM GUIDE
Salita del Grillo
Denne lille gade udgår fra pladsen Largo Magnanapoli i det sydvestlige hjørne på det sted, hvor den lille plads Largo Angelicum ligger med siden mod Via Panisperna.

På den højre side af Salita del Grillo ligger sidemuren til Kirken Santa Caterina da Siena og dennes tidligere Klosterbygning, bag hvilken der skjuler sig et haveanlæg, hvori tårnruinen "Torre delle Milizie" rejser sig, samt de fritlagte ruiner af Kejser Trajan's store marked. Bygningerne huser idag "L'Ordinariato Militare". Langs gaden kan man på bagsiden af murværket ind til Trajan's Marked se et stykke af den gamle Serviusmur.

På gadens venstre side ligger bygninger i forbindelse med det pavelige universitet "Pontificia Università San Tommaso d'Aquino" også kaldet "Pontificio Ateneo Angelicum".

I nr.15 findes en gadedør med indskriften Achille Venier. Denne person stammede fra Venedig og han købte i slutningen af det 16.århundrede den tidligere kirke San Salvatore de Militiis, som havde ligget her fra før 1100-tallet, og lod bygningen indrette til sin private bolig. Senere restaureringer har slettet de synlige vidnesbyrd om kirken.

På den modsatte side af gaden lå inde i ruinerne af Trajan's Marked Kirken Sant'Abbaciro de Militiis, også den stammende fra før 1100-tallet. Endnu i slutningen af 1500-tallet kunne man se rester af denne kirke.

Salita del Grillo munder ud i Piazza del Grillo, hvor denne mødes med de to sidegader Via degli Ibernesi fra øst og Via del Campo Carleo fra vest. Denne sidste gade hed tidligere også Salita eller Via del Grillo og var således en del af den vej, der løb op over højsiden nede fra den gamle Via Alessandrina. På pladsen ligger del Grillo-familiens palæ, Palazzo del Grillo, der er forbundet med tårnet Torre del Grillo ved buen "Arco dei Conti", og middelalderhuset Casa dei Cavalieri di Rodi. Ved siden af dette ligger indgangene til Kirken San Giovanni Battista og til museet Antiquarium del Foro di Augusto. På den anden side af pladsen fortsætter gadeforløbet som Via di Tor de' Conti.

Salita del Grillo's oprindelse er gammel og på dens østlige side har man fundet de brolagte rester af den tidligere gade, der kaldtes Contrata Militiarum, fordi den var omkranset af befæstede mure, huse og tårne.

I det 13.århundrede ændredes navnet derpå til "Contrada delle Milizie" og det er Ifølge Rodolfo Lanciani efter dette navn, at den nærliggende tårnruin bagved Trajan's Marked benævnes "Torre delle Milizie".

Gadens nuværende navn stammer fra adelsfamilien del Grillo, som havde sine besiddelser i dette område.

På en mur i gaden findes et af de små gadealtre, som findes i så stort antal i området: en uregelmæssig formet stenplade med et basrelief af Jomfru Maria med Barnet.

Litteratur om Salita del Grillo:
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 341f.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
- Rione I, Monti, Del 3: side 6, 164.
- Rione I, Monti, Del 4: side 46ff.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. Edizione Quasar, 1991.
-kort nr.22.
Staccioli, Romolo A.: Guida di Roma Antica. Biblioteca Universale Rizzoli (BUR). 8.ed., 2000.
- side 175.


Fotos fra området
Kort over området
Bo og spise i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 26.12.2005 og sidst opdateret d. 16.7.2007