ANNAS ROM GUIDE

Palazzo Guglielmi

- Via Paganica nr. 50 / Piazza Paganica / Vicolo Paganica -

Se nr. 20 på Kort over den østlige del af Campo de' Fiori-Turen

Palæ fra 1800-tallet beliggende i kvarteret Rione Sant'Angelo med hovedfacade ud mod Via Paganica og indgang i nr. 50.

Palæet er opbygget over en række mindre, tidligere ejendomme, der lå langs med Via Paganica fra før 1676, hvor de er aftegnet på Falda's Plan over Rom. Ejendommene tilhørte i 1700-tallet familierne Matuzzi, der lod bygge den første del af palæet, og Moroni, som derpå købte ejendommen for først at udleje den til Grev Savoia af Chiablese, og derpå - senere i 1800-tallet - at sælge den til Guglielmi-familien.

I begyndelsen af 1800-tallet kaldtes palæet også for Palazzo Chiablese, fordi hustruen til Greven af Chiablese boede der. Hendes navn var Prinsesse Marianna di Savoia, en datter af Vittorio Amedeo III, og Greven hed Benedetto Maurizio di Savoia. Han var kendt for de udgravninger, som han lod udføre på sin ejendom ved Tor Marancia og Tuscolo. Det er måske nogle af fundene herfra, som idag pryder murene ud mod Palæets indre gårdsplads. Iøvrigt var også Grevens hustru meget interesseret i arkæologi - ligesom de senere ejere: Guglielmi-familien.

Familien Guglielmi lod de gamle ejendomme fuldstændigt ombygge omkring 1880 og de fik herved deres nuværende udseende. Ved denne ombygning blev fløjen ud mod Piazza Paganica tilføjet, efter at den gamle Kirke Santi Sebastiano e Valentino dei Mercanti, der stod midt på Pladsen, var blevet revet ned.

Palazzo Guglielmo har sidefacade med 9 fag og sideport ud mod Pladsen, mens hovedfacaden med 8 fag og den imposante hovedindgang under en balkon båret af joniske søjler i pario-marmor ligger ud mod Via Paganica. Huset er i 4 etager med pudset facade på de øverste 3 og stenkvadre på den nederste. Mellem etagerne løber smalle og brede friser med stukudsmykning i lysere farver. Førstesalens vinduer har brede rammer og høje, halvcirkelformede gavlfelter båret af konsoller. Vinduerne på de øvre etager er i mindre rammer og med smalle vandrette overliggere. På hovedfacaden sidder - næsten helt oppe ved Via Florida - en mindeindskrift for kritikeren Pietro Paolo Trompeo, som levede i 1886-1958 og boede i huset. En anden mindeplade sidder længere nede i gaden, den er for løjtnant i Garibaldi's hær: Giovanni Cadolini.

Adgangen til Palæets gårdsplads sker gennem Vicolo Paganica og Vicolo dei Falegnami. Til venstre for indgangen sidder en indskrift til minde om nogle restaureringsarbejder, som Grevinde Chiablese havde ladet foretage: "Maria Anna - Victoris Amadei III Sardinia Regis - aquam saluberrimam - subterranea rudera interlabentem - huc extulit opere manufactu - eadem monumentis amarantianis - a se repertis - cavoedium et internas aedes instruit - A. MDCCCXXII". Her er altså tale om reparationer på en underjordisk akvædukt, der havde vand af særlig god kvalitet ("aquam saluberrimam"), som Grevinden havde beordret i 1822.

På muren til højre ses en indskrift til minde om byggeriet af denne del af ejendommen. Teksten gengives således i Grande Guida dei Rioni (se litt.note forneden): "....elmis Valentinianae Marchio Antoniolae comes erexit a fundamentis A.D. MDCCCLXXX".

På murene ud mod gårdspladsen hænger som nævnt adskillige arkæologiske fund, blandt andet et relief af en hakke, som var symbolet på de såkaldte "fossores", der påtog sig at udhugge gravene i de kristnes underjordiske gravpladser, katakomberne.

Nr.5 (med rødt): bebyggelsen, som den så ud i 1676:
plan over Isola Mattei og Paganica-området - efter Falda 1676
Med RØDT: 1=Palazzo di Giacomo Mattei, 2=Palazzo Mattei di Giove, 3=Palazzo Caetani, 4=Palazzo Mattei di Paganica,
5=Bebyggelsen før Palazzo Guglielmi, 6=Palazzo Formicini Guidi, 7=Santi Sebastiano e Valentino dei Mercanti,
8=Middelalderhus, 9=Hus fra 1400-tallet.
Med BLÅT: 1=Piazza Paganica, 2=Vicolo Paganica, 3=Vicolo di S.Elena, 4=Vicolo dei Falegnami, 5=Piazza dell'Enciclopedia

 

Litteratur om Palazzo Guglielmi:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- Kort 19.
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 660.
La Grande Guida dei Rioni di Roma. 2.edizione. Newton Compton editori, 2001.
- side 760-761.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione XI S.Angelo - 4. edizione riveduta e ampliata / a cura di Carlo Pietrangeli. - 1984. ------- side 67-68.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 21 (før de nyeste fund).
Rendina, Claudio: I Palazzi storici di Roma. (Quest'Italia, collana di storia, arte e folclore, n.317). Newton & Compton Editori, 2005..
- side 607.
Info.roma.it: Palazzo Guglielmi Chiablese.
Info.roma.it: Piazza Paganica, Roma.
Info.roma.it: Via Paganica, Roma.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 29.8.2015 og sidst opdateret d. 4.6.2024