ANNAS ROM GUIDE

Tårn i Via della Tribuna di Tor de' Specchi

= måske Torre del Cancelliere eller Turris Johannis Bovis / Torre dei Boveschi

Via della Tribuna di Tor de' Specchi nr.3

Se nr. 157 på Kort over den østlige del af Campo de' Fiori-Turen

I Via della Tribuna di Tor de' Specchi findes resterne af et Middelaldertårn, som forskellige historikere har identificeret forskelligt: Cecchelli mener, at der er tale om det gamle Torre del Cancelliere, mens Marchetti Longhi mener, at det drejer sig om det i kilderne omtalte Turris Johannis Bovis / Torre dei Boveschi. Der er også historikere, der mener, at Tårnet er det, som i Middelalderen benævntes Torre dell'Oca, Gåsetårnet.

Det står omtrent midt i gaden, på dennes sydøstside, hvor det er rykket frem i gaden i forhold til nabohusene, der til venstre - efter en lillebitte plads - er Palazzo Fani-Ruspoli-Pecci Blunt og til højre muren omkring klosterkomplekset Convento delle Oblate Benedettine di Tor de' Specchi.

På venstre side af den lillebitte plads er Tårnet bygget sammen med inderst ét smalt fag tilhørende ejendommen i bunden af pladsen. Herefter følger selve Tårnets sidefacade i 2 brede fag i teglsten med teglstensbue forneden og forskellige vinduestyper i travertinrammer, nogle delvist tilmurede, andre i buer, i omkring 3 etager som ender i et skråt tag med kraftigt, udskåret tagudhæng.

Facaden ud mod gaden er i 2 brede fag og omkirng 2-3 etager, hvor de forskelligartede vinduer er anbragt uregelmæssigt og der er rester af teglstensbuer og tilmurede travertinbuer.

Da den næste bygning, tilhørende det ovenfornævnte Kloster, er trukket lidt tilbage, så den følger linien fra Palæet til venstre, har Tårnet også en ganske smal sidefacade herudtil. I denne er der dog hverken vinduer eller søjlerester.

De uensartede vinduer har forskellig datering. På siden ud mod den lille plads er der et fra den tidlige Middelalder og andre, der er senere. Et vindue i en teglstensbue og med travertinkarm dateres til 1400-tallet. Mod gaden ses blandt andet en halvcirkelformet ramme fra 1400-tallet i peperino-marmor.

Det omtalte Torre del Cancelliere, også omtalt som Turris Cancellarius eller Turris Scribasenatus, er i tidens løb ofte blevet forvekslet med en andet også blot fra kilder kendt tårn: Torre del Mercato, som måske har ligget i området, hvor Palazzo Astalli og Palazzo Muti Bussi ligger idag. Cecchelli identificerer imidlertid Tårnet i Via della Tribuna di Tor de' Specchi som Torre del Cancelliere, der i en kilde omtales således: "bella e nobile torre ch'era sopra la Mercatanzia appiè de Campidoglio" : "Et smukt og ædelt tårn, som stod over markedspladsen ved foden af Campidoglio (Capitol)".

Marchetti Longhi mener derimod, at Tårnet i Via della Tribuna di Tor de' Specchi er det Tårn, som Giovanni Bove (Johannes Bove) ejede i området. (Dette tårn mener Cecchelli imidlertid har ligget i nærheden af den nu forsvundne Kirke San Giovanni in Mercantello, der lå i den nordlige del af det, der idag er et stort grønt anlæg på Piazza d'Aracoeli). Giovanni Bove's Tårn omtales i kilderne som Turris Johannis Bovis, Torre di Giovanni Bove, Torre Bovesca eller Torre dei Boveschi.

Familien Bove eller Boveschi boede i Rom, hvor de allerede før 1200-tallet havde befæstede ejendomme i Rione Regola. I Rione Campitelli slog de sig ned omkring 1270 og også her har de ejet befæstede huse og tårne, måske netop Tårnet i Via della Tribuna di Tor de' Specchi.

Det er sandsynligvis dette Tårn, der også i folkemunde i Middelalderen kaldtes Torre dell'Oca: "Gåsetårnet" og dermed gav navn til hele området: Contrada della Torre dell'Oca og til gaden Via Torre dell'Oca, hvori det nævnes, at Kirken Santa Maria de Curte var beliggende i nærheden af 2 små huse, som blev foræret til Santa Francesca Romana, der havde samlet en lille flok nonner i en lille ejendom ved Via Montanara.

 

 

Litteratur om Torre del Cancelliere:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- Kort 19.
La Grande Guida dei Rioni di Roma. 2.edizione. Newton Compton editori, 2001.
- side 625, 629.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione X Campitelli - Parte Prima. - Nuova edizione aggiornata / di Carlo Pietrangeli. - 1992. ------- side 14, 16, 26, 28.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 21 (før de nyeste fund).
Marchetti, Patrizia: La casa delle Oblate di Santa Francesca Romana a Tor de' Specchi. - BetaGamma editrice, 1996.
Quercioli, Mauro: Le torri di Roma. Newton Compton editori, 1985.
- side 183-184.
Info.roma.it: Torre del Cancelliere o dei Boveschi.
Medioevo.roma: Torre dei Boveschi.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 8.6.2016 og sidst opdateret d. 5.11.2017