ANNAS ROM GUIDE
Piazza dell'Esquilino

Denne plads kan næsten opfattes som to pladser: den ene, højtliggende del, bagved Kirken Santa Maria Maggiore, hvor dennes apsis omgives af en bred og stor buet trappe, og den anden, meget lavereliggende del, nede mellem husrækkerne bag Via Cavour. - Og faktisk blev pladsen i 1585 efter ønske af Pave Sixtus V sammenlagt til én af de gamle og mindre pladser Piazzetta del Pozzo Roncone og Piazzetta delle Case d'Orlando.

Piazza dell'Esquilino mod Via Cavour og Via Torino
Pladsen foran Kirken afgrænses af gaderne Via dell'Esquilino mod nordøst, hvor den løber langs med Kirken; Via Cavour, som krydser pladsen i det lave niveau, og Via Liberiana, der løber langs Kirkens og pladsens sydvestside.

Lige ud for Kirkens apsis støder Via di Santa Maria Maggiore til fra sydvest og overfor Via Daniele Manin fra nordøst.

Kirkens apsis står på øverste trin af en bred, buet trappe, som går ned til det laverede niveau, hvor der er et lille anlæg med den obelisk, som Pave Sixtus V lod opstille i 1587. Den stammer fra Augustus' Mausolæum og kan ses helt fra Monte Pincio og Kirken Trinità dei Monti gennem den lange lige vej, der forbinder de to kirker.


Efter Via Cavour snævrer pladsen lidt ind, især på nordsiden, hvor der er blevet plads til en ejendom mellem denne og Via Torino ud for Via dell'Esquilino.

Den smallere og lavere liggende del af pladsen har nærmere karakter af en bred allé kantet af store platantræer og med brede fortove og parkeringspladser.

Den slutter i krydset ved Via Urbana og fortsætter herfra i den smallere, men ganske lige Via Agostino Depretis, som er en del af den lange forbindelsesgade, som Pave Sixtus V udtænkte til at forbinde kirkerne Santa Maria MaggioreEsquilin og Trinità dei Monti på Monte Pincio.

Fordi Piazza dell'Esquilino ligger så højt og afsluttes af Kirkens store, lysende mur og den 14 meter høje obelisk, kan den ses på hele stykket af Pavens "Strada Felice", som et pejlemærke gennem byen. Ligesom den kan ses gennem den lange, lige Via Torino oppe fra Piazza San Bernardo ved Via XX Settembre og gennem Via Cavour nede fra Largo Visconti Venosta.

Piazza dell'Esquilino og Santa Maria Maggiore set fra Via Agostino Depretis


Litteratur om Piazza dell'Esquilino:
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975
- side 362ff.
Caiola, Antonio Federico: Piazza della Repubblica. Fratelli Palombi Editori, 1996.
- side 28.
La Grande Guida dei Rioni di Roma. 2.edizione. Newton Compton editori, 2001.
- side 1084.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
- Rione I, Monti. del 3: side 120.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
- Rione XVIII, Castro Pretorio. del 1: side 96ff.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. Edizione Quasar, 1991.
-kort nr.17, 23.
Staccioli, Romolo A.: Guida di Roma Antica. Biblioteca Universale Rizzoli (BUR). 8.ed., 2000.
- side 129ff


Fotos fra pladsen
Kort over området
Bo og spise i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 13.4.2004 og sidst opdateret d. 11.5.2011