ANNAS ROM GUIDE
Rundt og se mosaikker i Roms kirker

I Rom findes der i kirkerne en mængde meget gamle, interessante og smukke mosaikudsmykninger.

Den ældste kirkeapsismosaik, som kendes, findes i Kirken Santa Pudenziana i Via Urbana. Den stammer fra det 4.århundrede (se foto). og fremstiller på traditionel vis Kristus siddende i midten, mens han taler til apostlene. I den venstre hånd holder han en åben bog, hvor man kan læse "DOMINUS CONSERVATOR ECCLESIAE PUDENTIANAE" ("Herren (er) Beskytter af Pudens' Kirke"). De to kvindeskikkelser personificerer sandsynligvis de to dele af den oprindelige Kirke: den hedningekristne og den jødekristne del, selvom traditionen udlægger dem som helgeninderne Prassede og Pudenziana (læs mere her).

I Kirken Santa Maria Maggiore er der mosaikker fra det 5.århundrede med historier fra Det Gamle Testamente. Men Kirken er også forsynet med senere mosaikker, for eksempel en apsismosaik af Jomfru Maria's Kroning af Jacopo Torriti fra 1295 og facademosaikken fra det 14.århundrede.

Kirken Santa Prassede ligger få skridt fra Santa Maria Maggiore med sideindgang fra Via di Santa Prassede og har mange smukke mosaikker. En særstatus indtager Cappella di San Zenone i højre side af Kirken. Det blev bygget af Pave Pachalis I samtidig med Kirkens genopbygning i begyndelsen af det 9.århundrede som mausolæum for Pavens moder Teodora. Kapellet er en lille skatkiste fuldstændig dækket af mosaikker på en guldbaggrund. Også mosaikkerne i Kirkens apsis og på triumfbuen er smukke og spændende og stammer fra samme tid.

I den nærliggende Kirke San Martino ai Monti med indgang fra Viale del Monte Oppio findes der i krypten resterne af en mosaik med et portræt af Pave Sylvester fra det 6.århundrede (læs mere her).

Oppe på Celio-højen bag ved Colosseum er der i Kirken Santo Stefano Rotondo i Via di Santo Stefano Rotondo nr.7 en byzantinsk mosaik fra det 7.århundrede forestillende soldatermartyrerne Primo og Feliciano, hvis relikvier opbevares i kapellet (læs mere her).

Fra det 9.århundrede stammer mosaikken i Kirken Santa Maria in DomnicaPiazza della Navicella ved Via Claudia. (læs mere her).

Lige ved siden af Santa Maria in Domnica ligger den lille kirken San Tommaso in Formis med en mosaik fra det 13.århundrede over porten (læs mere her).

Lige i nærheden af Colosseum ligger Kirken San Clemente med hovedindgang (der dog sjældent er åben) på Piazza San Clemente og sideindgang på Via di San Giovanni in Laterano. Her findes en meget interessant apsismosaik fra det 12.århundrede (læs mere her).

Omkring Piazza di San Giovanni in Laterano findes der flere forskellige mosaikker fra forskellige tider: Den ældste findes i Cappella di Santa Rufina i Dåbskapellet "Battistero di San Giovanni in Fonte" på pladsen. Apsismosaikken herinde stammer fra det 5.århundrede. Mosaikkerne i Cappella di San Venanzio ved siden af stammer fra det 7.århundrede.

På den nærliggende Piazza di Porta San Giovanni findes på et frit stående murstykke mosaikken kladet "Triclinio Leoniano", der stammer fra det 8.århundrede, hvor den dengang befandt sig i Pavens festsal.

Inde i Kirken San Giovanni in Laterano er der en apsismosaik fra det 13.århundrede.

I Kirken San Marco på Piazza San Marco findes en apsismosaik fra det 9.århundrede fra Pave Gregor IV's tid (827-844).

I Trastevere kan man i Kirken Santa Cecilia in Trastevere se en mosaik fra det 9.århundrede (ca.år 820).

Mosaikkerne i Kirken Santa Maria in Trastevere er derimod nyere: apsismosaikken er udført i det 12.århundrede og andre mosaikker er udført af Pietro Cavallini i det 13.århundrede ligesom facademosaikken stammer fra den tid.

Også i Roms yderkanter kan man se spændende mosaikker:

I Kirken Santa Croce in Gerusalemme stammer mosaikken i Cappella di Sant'Elena fra det 5.århundrede, men blev totalt renoveret i Renæssancen.

I Kirken San Lorenzo fuori le Mura er der på triumfbuen en mosaik fra det 6.århundrede.

I Kirken San Paolo fuori le Mura findes en apsismosaik fra det 13.århundrede.

I Kirken Sant'Agnese fuori le Mura er der en apsismosaik fra det 7.århundrede. I Mausoleo di Santa Costanza, der ligger bagved Kirken, er der mosaikker fra det 4.århundrede.


Andre Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 12.3.2005