ANNAS ROM GUIDE
Via di Santa Maria Maggiore

Mere om Via di Santa Maria Maggiore:

Via di Santa Maria Maggiore bevæger sig ligesom Via Panisperna op og ned ad bakke i det ujævne terræn, den er anlagt i. Mod nordvest ligger Viminalhøjen, hvor gaden starter nedenfor højens top lidt efter Kirken San Lorenzo in Panisperna.

Herefter går det ned ad bakke mod dalsænkningen, hvori Via Urbana idag ligger. Dennes nuværende niveau er ovenikøbet hævet betragteligt - som man kan se af den gamle Kirke Santa Pudenziana, der ligger betydeligt under gadeplan - for at gøre vejen op til Esquilinhøjen mere bekvem.

På Via di Santa Maria Maggiore's sydside går Viminalhøjskråningen kraftigt nedad mod Subura-dalsænkningen, hvor Via Cavour løber idag. På den anden side af denne stiger niveauet igen mod Oppio-højen mod syd og Esquilinhøjen mod øst og vor gade stiger her kraftigt op mod Kirken Santa Maria Maggiore, som troner på Esquilin's højeste punkt.

Selvom Via di Santa Maria Maggiore først er anlagt af Pave Sixtus V i 1585-86, går den gennem tidligere beboede områder. Den starter ved Via Urbana, Antikkens Vicus Patricius, og lige herefter er der nordfor gaden fundet rester af antikke bygninger op til Via Ruinaglia. På det, der idag er det sydøstlige hjørne af krydset med Via Urbana, lå ifølge Lanciani den gamle Kirke Santa Eufemia, andre placerer den lidt højere oppe ad Via Urbana. En del af denne Kirke og det tilhørende Kloster, samt andre bygninger, måtte i hvert fald rives ned, for at den nye Via di Santa Maria Maggiore kunne føres igennem.

Langs med Vicus Patricius løb på dette stykke mellem kirkerne Sant'Ippolito og Santa Pudenziana den overdækkede Porticus Ilicii.

På stykket mellem Via Urbana og Via Cavour løb tidligere vejen Strada Graziosa, som blev åbnet i 1684. Lige før denne, til dels på den nuværende Via Cavour, lå Domus L. Creperei Rogati, et tilhørende lararium blev udgravet i 1613. Under udgravningerne til Roms metro i 1940 fandt man i dette kryds rester af et kompleks fra Kejser Hadrian's tid (117-138 efter Kristus). Det drejer sig måske om en villa og man fandt her nogle værdifulde statuer: to kopier af "Pothos" af kunstneren Skopas, en kopi af "Satiro in riposo" ("hvilende satyr") af Praxiteles og en statue af en romersk general. De findes alle i Musei Capitolini idag.

I nr.96 ligger en bygning i eklektisk stil, Palazzo Giorgioli, tegnet af arkitekten Carlo Busiri Vici (1856-1925). Facaden ud mod Via Cavour er i korinthisk stil, mens facaden ud mod Via di Santa Maria Maggiore er meget enklere med en høj teglstenssokkel.

På det øverste stykke af Via di Santa Maria Maggiore blev der foretaget en større udgravning under anlægget af gaden ligesom hele området omkring Santa Maria Maggiore blev saneret og planeret for at skabe bedre forbindelsesveje og for at forbedre pladsen bag Kirkens apsis, Piazza dell'Esquilino, hvor Pave Sixtus V lod opstille den obelisk, som vi ser idag. Langs dette sidste gadestykke er der også ved Via dei quattro Cantoni, der med trapper forbinder disse lavereliggende gader med de højereliggende Via Sforza og Via Paolina oppe på Cispius-højtoppen, fundet ruiner efter ældre huse og oppe ved Via Liberiana af et brolagt vejstykke på tværs af Via di Santa Maria Maggiore.

På hjørnet ligger det hus, som den store arkitekt og billedhugger Gianlorenzo Bernini's far, Pietro Bernini, byggede, da han flyttede til Rom i 1606. I nr.23 kan man se en indskrift, der fortæller at hans berømte søn også boede her i mange år og her udførte de berømte skulpturgrupper "Il Ratto di Proserpina" og "Apollo e Daphne", der idag findes i Galleria Borghese. På gadehjørnet hænger et lille gadealter i en rund træramme omvundet af et metalbånd. Indeni er der et oliemaleri af Madonna med det sovende Jesusbarn i sine arme. En lille lampe med en glaskuppel holdt af en buet og udsmykket jernarm lyser billedet op nedefra.Litteratur om Via di Santa Maria Maggiore:
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 558.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. Edizione Quasar, 1991.
-kort nr.23.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
- Rione I, Monti. del 3: side 68f.

Fotos fra gaden
Kort over området
Bo og spise i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 17.5.2004 og sidst opdateret d. 1.12.2014