ANNAS ROM GUIDE
En rundtur til gadealtre på Colle Oppio

Et af de fremmedartede syn, der møder den danske Romturist, er de mange gadealtre, som er opsat på husvægge og gadehjørner overalt i byen.
Det er små andagtssteder fra en svunden tid. Som regel er de viet til Jomfru Maria, som vises i forskellige attituder med og uden Jesusbarnet. Men der er også en del viet til Kristus selv eller til forskellige helgener.

Skikken med disse små "edicole sacre" stammer fra Antikken, hvor de kaldtes "compita larum" og var knyttet til stedets skytsguder ("lares compitales").

Vi kender til flere af disse antikke "compita larum", i forbindelse med vores Oppio-tur kan nævnes Ara di Mercurio Sacro ved den nuværende Via Giovanni Lanza, her den gamle Clivus Suburanus.

En tur rundt til gadealtrene i Oppio-området kunne have følgende forløb:

Fra Metro-stationen ved Colosseo går man til venstre forbi Via Nicola Salvi og over Via Labicana. Nu er vi faktisk ovre i den nordligste del af Celio-området, men her findes i Via di San Giovanni in Laterano (hvor de pavelige processioner passerede på deres vej fra Peterskirken til San Giovanni in Laterano) flere af disse altre:

i nr.55 en "Immacolata Concezione", hvilket egentlig betyder "Den Ubesmittede Undfangelse". Det er et maleri af Jomfru Maria, udført af en anonym maler af den romerske skole i det 19.århundrede.

i nr.151-153 en "Ss.Salvatore": "Frelseren".

Hvor gaden ved nr.282 går over i Piazza di San Giovanni in Laterano sidder højt oppe på hushjørnet endnu en "Ss.Salvatore": et maleri i en firkantet stukramme, kronet af et kors.

Nu er vi imidlertid i udkanten af vort område og skal derfor dreje til venstre op ad Via Merulana, hvor der findes flere Madonna-billeder:

Et lille stykke oppe ad vejen omkring nr.143 ligger der på venstre side midtvejs på den lange mur ind til Ospedale delle Donne et Madonna-billede i mosaik: "Madonna del Divino Amore" ("Den Guddommelige Kærligheds Madonna") og lidt højere oppe:

i nr.70 en "Madonna coronata da Angeli" ("Jomfru Maria kronet af engle"),

i nr.161 (på venstre side, når man står og ser på Kirken Santi Marcellino e Pietro) er der en "Madonna del Carmelo": et maleri fra 1800-tallet,

i nr.221 på hjørnet af Via Angelo Poliziano er der en "Madonna di Fatima" samt en votivtavle,

i nr.227 ses "Madonna su un Albero con i Pastori ai Piedi" (Jomfru Maria siddende i et træ med de knælende hyrder for sine fødder),

i nr.275-277 ved Via San Giovanni Gualberto: en "Madonna Liberiana/Madonna della Valle",

i nr.276 er der opsat en kopi af "Madonna del Perpetuo Soccorso" til minde om et mirakel i 1867, hvor et lille sygt barn blev helbredt ved denne Madonna's forbøn.

på den anden side af gaden ligger Kirken Sant'Alfonso de' Liguori, hvor der på facaden findes en kopi af det undergørende Madonna-billede, som opbevares inde i kirken: "Madonna del Perpetuo Soccorso" ("Den Vedvarende Hjælp's Madonna"),

Oppe ved Largo Brancaccio drejer vi til venstre og går ned ad Viale del Monte Oppio. Overfor Kirken San Martino ai Monti sidder der på muren ind til Palazzo Brancaccio's have en "Madonna col Bambino", en "Jomfru Maria med Barnet" i den udgave, som også kaldes "Madonna del Carmelo", en fresko fra det 18.-19.århundrede.

Inde i Kirken San Martino ai Monti er der et kapel, Cappella della Madonna del Carmine, øverst oppe i venstre sideskib, her findes et smukt Madonna-billede af Girolamo Massei fra 1595. Ved kirken ligger Karmeliterordenens hovedkvarter og "Madonna del Carmelo" eller "Madonna del Carmine" er netop den Madonna-skikkelse, som dyrkes specielt af Karmeliterne.

Bagved kirken ud mod Via Giovanni Lanza er der på pladsen Piazza di San Martino ai Monti 2 andre Madonna-billeder:

i nr.18 et billede af Jomfru Maria alene,

og i nr. 138 en "Madonna col Bambino" ("Jomfru Maria med Barnet").

Via Giovanni Lanza, som vi nu følger videre mod vest ned til Via Cavour, er der også nogle Madonna-fremstillinger:

i nr.138 ligger Karmeliterordenen's hovedkvarter, "Curia Generalizia" bygget i 1930-32, og på husets facade er opsat en statue i travertin af "Madonna del Carmelo". Den er udført af Ercole Drei i 1931.

Overfor på hjørnet af Via dei Quattro Cantoni sidder endnu en "Madonna col Bambino",

og nede på Largo Visconti Venosta sidder der på hjørnet af Via Cavour (nr.228) en "Immacolata Concezione" ("Den Ubesmittede Undfangelse").

Ved at fortsætte ned ad Via Cavour kommer man forbi Salita San Francesco di Paola, hvor der - på buen over trappegaden op til Oppio-højen bagved - er opsat et Madonna-billede.

Gør man en lille afstikker opad trappen til Piazza San Pietro in Vincoli, er der på pladsens østside også en "Madonna col Bambino".

Ellers fortsætter vi nedad Via Cavour til sidegaden (på venstre side) Via del Cardello, i denne gade er der 2 små gadealtre:

i nr.23 en "Cristo",

og på hjørnet af Via del Buon Consiglio en "Madonna col Bambino".

Vi drejer derpå nedad sidegaden Via dei Frangipane, hvor der i nr.16 er en "Madonna col Bambino",

i nr.27a en anden "Madonna col Bambino",

i nr.28 en "Immacolata Concezione",

og på hjørnet af Via del Colosseo endnu et Madonna-billede.

Via del Colosseo huser også flere små gadealtre:

i nr.3 en "Madonna col Bambino",

i nr.14 en "Madonna",

i nr.17 en "Madonna",

i nr.68 er kun rammen fra et alter tilbage,

mens der i nr. 5 på hjørnet af Largo Corrado Ricci sidder en "Madonna".

Endelig sidder der på det modsatte hjørne af Largo Corrado Ricci (nr.38) en "Madonna della Pietà" ("Barmhjertighedens Madonna").Det er et alter fra 1700-tallet med et lille firkantet maleri af Jomfru Maria indsat i muren, hvorpå der rundt om er malet en strålekrans og foroven en krone. Øverst er opsat en lille baldakin og under billedet en lille hylde. Huset tilhørte tidligere "Ospizio dei Convalescenti e Pellegrini".

Så er vi tilbage på Via dei Fori Imperiali og kun få skridt fra Metrostationen ved Colosseo, hvor turen startede.


LITTERATUR OG LINKS TIL DENNE TUR.


Andre Turforslag
Steder på denne tur
Seværdigheder på denne tur
Personer på denne tur
Fotos til denne tur
Bykort til denne tur
Restauranter i dette område
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - sidst opdateret 17.10.2006