ANNAS ROM GUIDE
En tur blandt Roms facademalerier
Selvom der i dagens Rom ikke er mange af de tidligere 200 facademalerier tilbage, ligger de overlevende bygninger så tilpas spredt i byen, at denne tur af praktiske årsager er opdelt i 4: En tur i området mellem Corso Vittorio Emanule, Tiberen og Piazza Navona, En tur i området mellem Campo de' Fiori og Tiberøen, En tur i området omkring Pantheon og En tur i området omkring Fontana di Trevi.

En tur i området mellem Corso Vittorio Emanule, Tiberen og Piazza Navona:

Den første del af turen foregår syd for Corso Vittorio Emanuele II fra Piazza della Cancelleria med første stop i parallelgaden Via del Pellegrino, hvor der i nr.64-65 i Locanda dei Tre Re på facaden kan ses en rund medaljon mellem vinduerne. Den er udført i det 16.århundrede af ukendt kunstner.

I samme gade er der i nr.66-67 (se fotos her!) et utydeligt maleri på første og anden etage, udført i det 16.århundrede muligvis af Daniele Da Volterra (?).

Fortsæt ud ad Via del Pellegrino, der efter sidegaden Via dei Cartari går over i Via dei Banchi Vecchi. Den første sidegade på højre hånd er Via Cellini. Her ligger i nr.31 Casa Cellini med et utydeligt maleri mellem etagerne, udført i det 16.århundrede af Benvenuto Cellini.

Går man i stedet lidt tilbage gennem parallelgaden Via di Monserrato, finder man her på højre hånd den lille Piazza de' Ricci, hvorudtil det store Palazzo Ricci har 2 smukt bemalede facader, udført i midten af 1500-tallet af Polidoro da Caravaggio, måske i samarbejde med Maturino da Firenze.

Via Cellini munder ud i Corso Vittorio Emanuele II, som krydses ved først givne lejlighed for ad sidegaderne på højre hånd at nå ned til parallelgaden Via dei Banchi Nuovi, hvor man i nr.15/16a finder en ejendom, der tilhørte Ospizio di Santa Maria dell'Anima. På facaden er der her et utydeligt maleri - måske af et våbenskjold for Ospizio di Santa Maria dell'Anima - på andensalen, udført i det 19.århundrede af ukendt kunstner.

Er der overskud til det, inden turen fortsætter, kan man gå ned til Tiberen og krydse floden ad Ponte Vittorio Emanuele II og fortsætte op ad Via San Pio X, over Via della Conciliazione og gå ned ad den anden sidegade på højre hånd, Vicolo del Campanile, hvor der findes et utydeligt facademaleri, udført i det 15.århundrede af Giulio Romano (?).

Turen tilbage kan gå ned forbi Castel Sant'Angelo og over Ponte Sant'Angelo og lige ud ad Via del Banco di Santo Spirito til Via del Curato. I denne lille gade ses et hus med tydelige malerier af våbenskjold for Ospedale di San Giacomo, udført i det 17.århundrede af ukendt kunstner.

Efter Piazza dei Coronari fotsætter gaden som Via dei Coronari og et godt stykke henne af denne findes bag Via dei Lancellotti og Vicolo di San Simeone parallelgaden Via della Maschera d'Oro, der huser hele 2 palæer med velbevarede facademalerier:

nr. 9: hjørnehuset Palazzetto dei Lancellotti - se fotos her! - med tydeligt maleri i flere etager, udført i det 16.århundrede af Jacopo Ripanda.

og nr. 7: Palazzo Milesi - se fotos her! - tydeligt maleri i flere etager, udført i det 16.århundrede af Polidoro da Caravaggio og Maturino da Firenze.

Tilbage i Via dei Coronari krydses denne gade ved Via Zanardelli og man fortsætter ned ad Via del Febo og Via di Santa Maria dell'Anima, der løber parallelt med Piazza Navona. I denne gade ses i nr.65 på facaden af Palazzetto Sander/Ospizio Teutonico - se fotos her! - et utydeligt maleri i flere etager, udført i det 16.århundrede af ukendt kunstner.

Ad sidegaden Via de Cupis kommer man til Via di Tor Millina, hvor der i nr.25 er et tydeligt maleri i flere etager, udført i det 16.århundrede af ukendt kunstner.

I samme gade ligger også Palazzo Mellini, der har et nu svært genkendeligt facademaleri, udført i det 15.århundrede af Perin del Vaga.

For enden af Via di Tor Millina løber Via della Pace forbi Via del Parione og ned til Via del Corallo, mellem disse to gader løber den lille gyde Via della Fossa, hvor der i nr.14-17Palazzetto Amedei (se fotos her!) ses en tydelig graffiti i flere etager, udført i det 15.århundrede af ukendt kunstner.

Tilbage til Via del Parione og til venstre ned til Vicolo del Governo Vecchio, hvor der i nr.104 er en ejendom med en meget spændende dekoration af stukrelieffer. Her er også rester af en tidligere bemaling (fra 1500-tallet), men den øvrige udsmykning er noget senere, fra 1700-tallet. (se fotos her!)

I sidegaden Vicolo del Governo Vecvchio nr.52 er en meget flot og tydelig graffiti i flere etager, udført i det 15.århundrede af ukendt kunstner.

Fra Via del Governo Vecchio til Corso Vittorio Emanuele II kan turen passende gå gennem Via dei Savelli, hvor man i nr.11 (se fotos her!) kan se en frise under førstesalens vindue. Den er udført i det 16.århundrede af ukendt kunstner.

Via dei Savelli munder ud næsten overfor turens udgangspunkt ved Piazza della Cancelleria. Ringen er sluttet og denne tur forbi.

En tur i området mellem Campo de' Fiori og Tiberøen:

Denne tur starter ved krydset Corso Vittorio Emanuele II og Corso del Rinascimento ved pladsen Piazza Sant'Andrea della Valle. Lige bagved dette hjørne ligger - med adgang fra Corso del Rinascimento ad Via di San Giuseppe Calasanzio - Piazza dei Massimi. Her står Palazzo Massimo med tydeligt maleri over flere etager, udført i det 16.århundrede af Baldassarre Peruzzi.

Tilbage på Corso Vittorio Emanuele II krydses denne og Largo dei Chiavari. Her ligger den lille plads Largo del Pallaro med en bygning med facademaleri.

For enden af pladsen ligger Piazza del Biscione. I nr. 89 lå Stalla degli Orsini, der har et maleri øverst under tagudhænget, udført i det 16.århundrede af ukendt kunstner.

Ad Via del Biscione når man frem til Campo de' Fiori på den højre side. På den venstre løber Via dei Giubbonari, der følges ned til sidegaden Via dei Pompieri (den ligger på højre side). Ad denne når man frem til Piazza del Monte di Pietà og Piazza di San Salvatore in Campo. Her ligger ved pladsen i Via di San Salvatore in Campo nr.43 Palazzetto Lancia med en utydelig dekoration mellem vinduerne på førstesalen, udført i det 15.århundrede af ukendt maler.

Tilbage over Piazza del Monte di Pietà når man frem til Via del Arco del Monte. Drej til venstre og fortsæt ad Via dei Pettinari og over Ponte Sisto og Piazza Trilussa. Fra pladsens yderste venstre hjørne løber Via del Moro, hvor man på facaden i nr.52 kan se et utydeligt maleri, udført i det 16.århundrede af ukendt kunstner.

Via del Moro slutter i Via della Lungaretta, der ender i Viale Trastevere ved Piazza San Giovanni de Matha og Piazza Sidney Sonnino. Herfra fortsættes over Ponte Garibaldi ad Via Arenula til sidegaden (på højre hånd) Via di Santa Maria del Pianto. Lige til venstre ligger her Via in Publicolis og Piazza dei Costaguti og her kan man se en facade med nogle utydelige malerier over de øverste vinduer, udført i det 16.århundrede af ukendt kunstner.

Tilbage til Via Arenula fortsættes til Corso Vittorio Emanuele II ved Largo di Torre Argentina - der ligger kun få meter fra turens udgangspunkt på Piazza Sant'Andrea della Valle.

En En tur i området omkring Pantheon:

Med udgangspunkt på Piazza della Rotonda foran Pantheon går man ned langs denne bygning ad Via della Rotonda til Via della Palombella og drejer her til højre. Lidt længere fremme ligger Piazza di Sant'Eustachio og på hjørnet af gaden og pladsen står Palazzetto di Tizio di Spoleto (Se fotos her) - med tydeligt maleri i flere etager, udført i det 16.århundrede af Federico Zuccari.

Fra Piazza di Sant'Eustachio går turen op ad Via della Dogana Vecchia, over Piazza di San Luigi dei Francesi og op ad Via della Scrofa til sidegaden Via della Vaccarella på højre hånd. For enden af denne, ved Piazza delle Coppelle, ligger til venstre Via degli Spagnoli, hvor der i nr.48 på facaden mellem vinduerne på andensalen er malet et våbenskjold for Ospedale di San Giacomo. Det er udført i det 17.århundrede af ukendt kunstner.

Via degli Spagnoli munder ud i Via della Stelletta. Til højre for denne ligger Piazza di Campo Marzio og ved atter at dreje til højre her, ned ad Via della Maddalena, og fortsætte ad Via della Rosetta ender man igen på Piazza della Rotonda, hvor turen startede.

En tur i området omkring Fontana di Trevi:

Denne sidste tur er relativ kort og ikke så givende som de to foregående. Den tager sit udgangspunkt ved den Spanske Trappe, hvor der ud til den "nederste" del af Piazza di Spagna, ud for Piazza Mignanelli, udmunder gaden Via Frattina, hvor huset i nr.62 - (Se fotos her!) - skulle have et våbenskjold for Ospedale di San Giacomo påmalet facaden. Udført i det 17.århundrede af ukendt kunstner, men det er muligvis ikke længere til at se.

Fra Via Frattina går turen nu til venstre ad sidegaden Via del Gambero, over Piazza San Silvestro og Piazza San Claudio til Via del Tritone, der krydses og følges op til Piazza Poli. Ad Via Poli over Piazza dei Crociferi går turen til Piazza di Trevi, hvor der drejes til venstre ad Via del Lavatore og fortsættes indtil Vicolo Scanderbeg, der snor sig op ad Quirinalhøjens skråning. I denne gade skulle der også være et hus med påmalet våbenskjold for Ospedale di San Giacomo. Det er udført i det 17.århundrede af ukendt kunstner, men er muligvis malet over og ikke længere synligt..

Man skal tilbage samme vej, men kan for afvekslingens skyld dreje til højre og tage Via dello Scalone ned til Piazza del Lavatore og her atter dreje til højre ad Via in Arcione til Via del Traforo, der munder ud i Largo del Tritone. På den modsatte side af pladsen løber til højre Via Francesco Crispi, hvor der i nr. 89 er en tydelig facadebemaling over flere etager, udført i det 19.århundrede af ukendt kunstner.

Tilbage ad denne gade indtil sidegaden på højre hånd, Via Capo le Case, der krydser Via Due Macelli, hvor huset i nr. 31 (Se fotos her) har et utydeligt maleri i flere etager, udført i det 19.århundrede af ukendt kunstner.

Via Due Macelli løber ud i Piazza Mignanelli og Piazza di Spagna og turen slutter således her, hvor den startede.


(Se også følgende sider: Om bemalede huse og Oversigt over bemalede huse)

Andre Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Bøger og links
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 9.2.2009 og sidst opdateret d. 5.3.2021